Poslední den roku s Hraškou

    Můžete sdílet na:
    Silvestr, na který nezapomenete, protože nepřiberete.

    Silvestrovské dobroty naslano

    Silvestrovská noc má silnou atmosféru. Necháváme staré za sebou a s nadějí čekáme, že to nové bude dobré. Přejeme to sobě i všem kolem nás.
    Tento večer je spojený s pojídáním chlebíčků, jednohubek a různých pochoutek.
    Chtěla bych v době vánoční připomenout palčivý problém s plýtváním jídla: Na světě se více než 1/3 jídla vyhodí!
    A tak když budete připravovat silvestrovské hodování, zkuste se podívat a využít to, co na vás kouká v ledničce či ve špajzu.
    Hraškového másla připravíte výtečné pomazánky: třeba klasickou česnekovou nebo křenovou, žampionovou, nivovou či drožďovou….
    Do běžných pomazánek se nejčastěji jako základ používá máslo, pomazánkové máslo, majonéza či tvaroh, ale z Hrašky si uvaříme základ, který jednoduše ochutíme tak, jak jsme zvyklí.
    Nejenže je taková pomazánka zdravá a výživná, ale je i finančně zajímavá.
    Ke 100 g Hrašky přidáme 600 ml vody a 150 g kvalitního oleje, vše uvaříme a důkladně vyšleháme. Tak jednoduché je připravit Hraškové máslo jako základ pomazánek.
    Určitě budete pochváleni, když na silvestrovském stole nabídnete i
    Smažené celerové a Mrkvové hranolky a samozřejmě Cibulová kolečka.
    Úžasné jsou Hrašenky. Vždycky zmizí jako první a můžeme je připravit úplně ze všeho, co doma najdeme. Nejlepší jsou ale z obyčejného bílého zelí.
    Běžně se také podává vlašský salát. Zkuste letos připravit
    Wellness celerový salátHraškovou majonézou.

    A co sladké?

    Krémové košíčky z Hrašky Vanilky. Ty jsou velmi jednoduché na přípravu. Stačí Hrašku uvařit a rozlít do formiček na muffiny, necháme vychladnout a můžeme podávat.
    Když uvaříme Hrašku, podobá se vanilkovému krému. Ale pro naše tělo je obrovský rozdíl, připravíme-li vanilkový krém z Hrašky nebo ze škrobu. Vanilkový krém se většinou připravuje z pudingu, který je vyroben ze škrobu. Původní surovina, ze které bývá škrob vyroben (brambory, kukuřice, pšenice apod.) obsahuje nejen škrob (sacharidy), ale i výživné látky potřebné k tomu, abychom škrob strávili. Při výrobě škrobu jsou tyto výživné látky (vláknina, minerálie) odstraněny. Proto se mluví o škrobu jako o prázdných kaloriích, které vedou k nadváze. Pravého opaku dosáhneme použitím hrachu místo škrobu. Hrách je zdrojem důležitých minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík) a hlavně velkého množství vlákniny. Hraška je produkt, který umožňuje použít hrách místo škrobu a tím zcela otočit původní nevýhodu škrobu.  

    Přejeme příjemné vaření s Hraškou a doufáme, že letošní adventní, vánoční a novoroční čas strávíte v pohodové atmosféře.

    Můžete sdílet na: