Poslední den roku s Hraškou

Poslední den roku s Hraškou

Silvestr, na který nezapomenete, protože nepřiberete

Silvestrovské dobroty naslano

Silvestrovská noc má silnou atmosféru. Necháváme staré za sebou a s nadějí čekáme, že to nové bude dobré. Přejeme to sobě i všem kolem nás.
Tento večer je spojený s pojídáním chlebíčků, jednohubek a různých pochoutek.
Chtěla bych v době vánoční připomenout palčivý problém s plýtváním jídla: Na světě se více než 1/3 jídla vyhodí!
A tak když budete připravovat silvestrovské hodování, zkuste se podívat a využít to, co na vás kouká v ledničce či ve špajzu.
Hraškového másla připravíte výtečné pomazánky: třeba klasickou česnekovou nebo křenovou, žampionovou, nivovou či drožďovou….
Do běžných pomazánek se nejčastěji jako základ používá máslo, pomazánkové máslo, majonéza či tvaroh, ale z Hrašky si uvaříme základ, který jednoduše ochutíme tak, jak jsme zvyklí.
Nejenže je taková pomazánka zdravá a výživná, ale je i finančně zajímavá.
Ke 100 g Hrašky přidáme 600 ml vody a 150 g kvalitního oleje, vše uvaříme a důkladně vyšleháme. Tak jednoduché je připravit Hraškové máslo jako základ pomazánek.
Určitě budete pochváleni, když na silvestrovském stole nabídnete i
Smažené celerové a Mrkvové hranolky a samozřejmě Cibulová kolečka.
Úžasné jsou Hrašenky. Vždycky zmizí jako první a můžeme je připravit úplně ze všeho, co doma najdeme. Nejlepší jsou ale z obyčejného bílého zelí.
Běžně se také podává vlašský salát. Zkuste letos připravit
Wellness celerový salátHraškovou majonézou.

A co sladké?

Krémové košíčky z Hrašky Vanilky. Ty jsou velmi jednoduché na přípravu.
Stačí Hrašku uvařit a rozlít do formiček na muffiny, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Když uvaříme Hrašku, podobá se vanilkovému krému. Ale pro naše tělo je obrovský rozdíl, připravíme-li vanilkový krém z Hrašky nebo ze škrobu. Vanilkový krém se většinou připravuje z pudingu, který je vyroben ze škrobu. Původní surovina, ze které bývá škrob vyroben (brambory, kukuřice, pšenice apod.) obsahuje nejen škrob (sacharidy), ale i výživné látky potřebné k tomu, abychom škrob strávili. Při výrobě škrobu jsou tyto výživné látky (vláknina, minerálie) odstraněny. Proto se mluví o škrobu jako o prázdných kaloriích, které vedou k nadváze. Pravého opaku dosáhneme použitím hrachu místo škrobu. Hrách je zdrojem důležitých minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík) a hlavně velkého množství vlákniny. Hraška je produkt, který umožňuje použít hrách místo škrobu a tím zcela otočit původní nevýhodu škrobu.  

Přejeme příjemné vaření s Hraškou a doufáme, že letošní adventní, vánoční a novoroční čas strávíte v pohodové atmosféře.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru