Selská hrachová polévka se zeleninou

Ing. Eliška Škvařilová
Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hrách – namáčení

  • 60 g hrachu
  • voda

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 40 g očištěné mrkve
  • 30 g očištěného celeru
  • 65 g očištěných brambor
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 900 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 8 g soli
  • 8 ml citronové šťávy nebo octa
  • 1 špetka majoránky

Instrukce
 

Hrách – namočení

  • Hrách přebereme a namočíme přes noc.
  • Ráno vodu slijeme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.

Poznámky

Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny:  9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hrách, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Vločková kaše s Hraškou Vanilka
Sladká jídla

Vločková kaše s Hraškou Vanilka

0
Vanilkový krém s bezinkovou šťávou
Recepty Sladká jídla

Vanilkový krém s bezinkovou šťávou

0
Vyvážená kombinace sladké vanilky a voňavého bezu vás naprosto okouzlí.
Vanilkový krém
Sladká jídla Uncategorized

Vanilkový krém

0
Vanilkový Cheesecake s jahodami
Dezerty Recepty Sladká jídla

Vanilkový Cheesecake s jahodami

0
Vanilkovo-čokoládový pohár
Sladká jídla

Vanilkovo-čokoládový pohár

0
Vanilková Panna cotta s rebarborou
Sladká jídla

Vanilková Panna cotta s rebarborou

0
Panna cotta je oblíbený italský zákusek.
Tvaroháček
Recepty Sladká jídla

Tvaroháček

1
Dobrota pro celou rodinu.
Tramisu
JÍDLA Sladká jídla

Tramisu

0
Štědrovečerní koláč
Recepty Sladká jídla

Štědrovečerní koláč

0
Štědrovečerní koláč je slavnostní dobra, která ozdobí každý stůl.
Skořicové kartičky
Recepty Sladká jídla

Skořicové kartičky

0
Rýžový nákyp s jablky
Sladká jídla

Rýžový nákyp s jablky

0
Rýžová kaše
Recepty Sladká jídla

Rýžová kaše

0
Rybízová bublanina
Recepty Sladká jídla

Rybízová bublanina

0
Rebarborové muffiny se skořicovou drobenkou
Sladká jídla

Rebarborové muffiny se skořicovou drobenkou

0
Dobrý muffin s rebarborou v sobě spojuje nakyslou chuť, sladkost a křupnutí skořicové posypky.
Perníčky
Dezerty Recepty Sladká jídla

Perníčky

0
Tyto perníčky budou snězené hned po upečení. Garantujeme vám, že si je budete chtít upé
Palačinky
Recepty Sladká jídla

Palačinky

0
Ovocná svačinka se skořicovým krémem
Recepty Sladká jídla

Ovocná svačinka se skořicovým krémem

0
Ořechová srdíčka s čokoládou
Recepty Sladká jídla

Ořechová srdíčka s čokoládou

0
Obalované květy bezu – kosmatice
Recepty Sladká jídla

Obalované květy bezu – kosmatice

0
Voňavá sladká dobrota, která nadchne každého.
Nutela z Hrašky
Recepty Sladká jídla

Nutela z Hrašky

1
Náš mazanec
Sladká jídla

Náš mazanec

0
Muffin
Recepty Sladká jídla

Muffin

0
Makové makronky
Recepty Sladká jídla

Makové makronky

0
Lehký vanilkový krém
Recepty Sladká jídla

Lehký vanilkový krém

0
Kynuté knedlíky švestkové
Recepty Sladká jídla

Kynuté knedlíky švestkové

0
Kynuté knedlíky povidlové
Recepty Sladká jídla

Kynuté knedlíky povidlové

0
Krémšnit
Recepty Sladká jídla

Krémšnit

0
Patří mezi nejoblíbenější zákusky už od dob našich babiček.
Krémové košíčky s ovocem
Recepty Sladká jídla

Krémové košíčky s ovocem

0
Koláč s jablky
Recepty Sladká jídla

Koláč s jablky

0
Kokosový cheesecake
Dezerty Recepty Sladká jídla

Kokosový cheesecake

0
Kokosové linecké
Recepty Sladká jídla

Kokosové linecké

0
Klasické linecké
Recepty Sladká jídla Uncategorized

Klasické linecké

1
Jidáše
Recepty Sladká jídla

Jidáše

0
Jáhlová kaše
Recepty Sladká jídla

Jáhlová kaše

0
Jáhelníček s jablky a sušenýma švestkami
Recepty Sladká jídla

Jáhelníček s jablky a sušenýma švestkami

0
Jablková žemlovka
Recepty Sladká jídla

Jablková žemlovka

0
Jablečný dezert
Recepty Sladká jídla

Jablečný dezert

0
Čokoládové linecké
Recepty Sladká jídla

Čokoládové linecké

0
Čokoládové koule s banánem
JÍDLA Sladká jídla

Čokoládové koule s banánem

0
Čokoládová svačinka s banánem
Recepty Sladká jídla

Čokoládová svačinka s banánem

0
Citronový cheesecake
Dezerty Recepty Sladká jídla

Citronový cheesecake

0
Bublanina plná ovoce
Recepty Sladká jídla

Bublanina plná ovoce

0
Jednoduchý a rychlý bezvaječný moučník.
Bramborové šišky s mákem
Recepty Sladká jídla

Bramborové šišky s mákem

0
Badyánová pěna
Recepty Sladká jídla

Badyánová pěna

0
Vánoční nealko punč
Nápoje Recepty

Vánoční nealko punč

0
Ovocný koktejl
Nápoje Recepty

Ovocný koktejl

0
Mahá čaj se zázvorem
Nápoje

Mahá čaj se zázvorem

0
Lahodný čaj na podporu našeho trávení a imunitního systému.
Mahá čaj
Nápoje Recepty

Mahá čaj

1
Tento čaj povzbudí naše trávení. Lidé se leknou, že budou tlustí, když budou povzbuzovat trávení.
Letní osvěžující nápoj s Mahá kořením
Nápoje Recepty

Letní osvěžující nápoj s Mahá kořením

0
Tento nápoj se hodí ke každému letnímu jídlo. Kromě toho, že vás příjemně
Horká čokoláda s Hraškou Vanilkou
Nápoje Recepty

Horká čokoláda s Hraškou Vanilkou

0
Cibulový čaj s tymiánem a Mahá kořením
Nápoje Recepty

Cibulový čaj s tymiánem a Mahá kořením

0
Skvěle podpoří imunitu.
Zelenina a Hraška
Články Daja blog

Zelenina a Hraška

0
Láska na první pohled
Zapékání – gratinovaní
Články

Zapékání – gratinovaní

0
Co všechno lze zapékat? Co je bešamel? Bešamel z hrachu? Je to vůbec možné?
Zahušťování s Hraškou
Články

Zahušťování s Hraškou

0
Nahradíme-li hrachem bílou mouku, získáme do našeho jídla novou výživovou hodnotu. Hraška
Velikonoce
Články

Velikonoce

0
Co se jedlo každý den o Velikonočním týdnu. Kde se vzal velikonoční zajíček?
Užijte si květák
Články Daja blog

Užijte si květák

0
Neobvykle zdravá a mnohostranná zelenina
Strava dětí a Hraška
Články Daja blog Odpovědi na otázky

Strava dětí a Hraška

0
Stále opakovanou pravdou je, že kvalitní strava malých dětí je pro jejich budoucí zdraví velmi důlež
Štědrovečerní dobroty
Články

Štědrovečerní dobroty

0
Půst k posílení imunity
Články

Půst k posílení imunity

0
Postní doba, co se dříve jedlo v postním období.
Předvánoční čas
Články

Předvánoční čas

0
Poslední den roku
Články

Poslední den roku

0
Pomazánky
Články

Pomazánky

0
Pomazánky připravené z Hraškového základu jsou velmi chutné, hlavně když je pěkně vyšlehá
Polévky
Články

Polévky

0
Polévky vždy patřily na náš stůl. Zdravé a poctivě připravené polévky nasytily a potěš
Období začátku roku
Články Daja blog

Období začátku roku

0
Pohled na nastávající rok tak, jak to bylo v minulosti a současně pohled na dnešní dobu.
Obalování v Hrašce
Články

Obalování v Hrašce

1
Obalování v hrachu místo v bílé mouce je zdravější.
Neobyčejná kedlubna
Články Daja blog

Neobyčejná kedlubna

0
Poklad mezi zeleninou.
Nedoceněné luštěniny v našem životě
Články

Nedoceněné luštěniny v našem životě

0
Luštěniny podporují nejen naše zdraví, ale zdraví našich polí. Pokud chceme hubnout, tak nám pomůž
Nakládané zelí
Články

Nakládané zelí

3
V každé rodině bylo tradicí na podzim naložit bečku zelí a navařit spoustu povidel, aby tato
Mahá proti Masoxu
Články

Mahá proti Masoxu

0
Koření dodá jídlu nejen chuť, ale podporuje trávení a tím podporuje i imunitu.
Krémšnit s Hraškou Vanilka
Články Daja blog

Krémšnit s Hraškou Vanilka

0
Tradiční recept s netradiční náplní.
Knedlíky a omáčky v české kuchyni
Články

Knedlíky a omáčky v české kuchyni

0
Knedlík je nevinný, omáčka za nic nemůže! Opravdu?
Jídlo na nový rok
Články

Jídlo na nový rok

0
Jídlo a imunita
Články

Jídlo a imunita

0
Nejvíce imunitu podporuje domácí strava a vřelé rodinné vztahy.
Jídla z krup, pohanky a jáhel
Články

Jídla z krup, pohanky a jáhel

0
Zapomenutá jídla z krup, pohanky a jáhel se pomalu začínají objevovat v našem jídelníčku.
Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel
Články

Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel

0
Jídla se vařila ze surovin, které byly po ruce, hlavně z čočky, hrachu, fazolí, krup či pohanky
Jde to i bez masa
Články

Jde to i bez masa

0
Cerií nahradíte maso ve všech vašich oblíbených receptech.
Jarní zázrak – kopřiva
Články

Jarní zázrak – kopřiva

0
Zdravá, a obalená v Hrašce i velmi chutná
Jarní očista
Články

Jarní očista

0
Moderní pojetí jarní očisty a tradiční pojetí jarní očisty.
Jarní bylinky v naší kuchyni
Články

Jarní bylinky v naší kuchyni

0
Hraška jako náhrada vajíček
Články Daja blog

Hraška jako náhrada vajíček

0
Místo trojobalu, na zapékání i do těsta
Filosofie jarní očisty
Články

Filosofie jarní očisty

0
Jaká zvolit pravidla pro jarní očistu? Kvalita tekutin, kvalita surovin, pravý a falešný hlad.
Cuketa v našem jídelníčku
Články Daja blog

Cuketa v našem jídelníčku

0
Zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů
Chřestová sezóna
Články

Chřestová sezóna

0
Nenechte si ujít báječné recepty s chřestem a Hraškou
Čas rebarbory
Články Daja blog

Čas rebarbory

0
Rebarbora je vynikající v jarních moučnících.
Být či nebýt vegetariánem? II. část
Články Daja blog

Být či nebýt vegetariánem? II. část

0
Na otázky redaktorky Heleny Míkové odpovídá Jaroslav Škvařil.
Být či nebýt vegetariánem? I. část
Články Daja blog

Být či nebýt vegetariánem? I. část

0
Na otázky redaktorky Heleny Míkové odpovídá Jaroslav Škvařil.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru