Selská hrachová polévka se zeleninou
Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty.
Ingredience
Hrách – namáčení
- 60 g Hrachu
- Voda
Polévka
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 20 g Olej
- 80 g Cibule očištěná
- 40 g Mrkev očištěná
- 30 g Celer očištěný
- 65 g Brambory očištěné
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 10 g Paprika sladká mletá
- 30 g Hraška na zahušťování
- 900 ml Vývaru nebo vody
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření
- 8 g Soli
- 8 g Citronová šťáva / Ocet
- 1 špetka Majoránka
Instrukce
Hrách – namočení
- Hrách přebereme a namočíme přes noc.
- Ráno vodu slijeme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobková list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
- Vyndáme bobkový list a nové koření.
- Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.
Poznámky
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Recepty Zeleninová jídla
Špenát zahuštěný Hraškou
My jsme použili čerství špenát. Výborný je ale i mražený.
Dezerty Pomazánky Recepty
Pomerančová pomazánka s medem na sladko
Výborná pomazánka, která potěší všechny mlsné jazýčky 🙂
Recepty Sladká jídla
Štědrovečerní koláč
Štědrovečerní koláč je slavnostní dobra, která ozdobí každý stůl.
Dezerty Recepty Sladká jídla
Perníčky
Tyto perníčky budou snězené hned po upečení. Garantujeme vám, že si je budete chtít upé
JÍDLA
Rozdíl mezi pokrmem a jídlem
Pokrm Ze surovin vyrobíme pomoci kulinářské úpravy pokrm. V naší rubrice RECEPTY najdete přehled pokrmů. Jídlo
Články
Zapékání – gratinovaní
Co všechno lze zapékat? Co je bešamel? Bešamel z hrachu? Je to vůbec možné?
Články
Zahušťování s Hraškou
Nahradíme-li hrachem bílou mouku, získáme do našeho jídla novou výživovou hodnotu. Hraška
Články Daja blog
Období začátku roku
Pohled na nastávající rok tak, jak to bylo v minulosti a současně pohled na dnešní dobu.
Články
Nedoceněné luštěniny v našem životě
Luštěniny podporují nejen naše zdraví, ale zdraví našich polí.
Pokud chceme hubnout, tak nám pomůž
Články
Nakládané zelí
V každé rodině bylo tradicí na podzim naložit bečku zelí a navařit spoustu povidel, aby tato
Články
MAHÁ proti MASOXU
Koření dodá jídlu nejen chuť, ale podporuje trávení a tím podporuje i imunitu.
Články
Jídla z krup, pohanky a jáhel
Zapomenutá jídla z krup, pohanky a jáhel se pomalu začínají objevovat v našem jídelníčku.
Články
Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel
Polévky vždy patřily na náš stůl. Zdravé a poctivě připravené polévky nasytily a potěš
Články
Filosofie jarní očisty
Jaká zvolit pravidla pro jarní očistu? Kvalita tekutin, kvalita surovin, pravý a falešný hlad.