Špenát zahuštěný Hraškou
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 350 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 400 g čerstvého špenátu
- 40 g sójového sušeného mléka
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme nadrobno nakrájený špenát a sójové mléko. Krátce povaříme.
- Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a třeným česnekem.
Poznámky
Pokud použijeme čerstvý špenát, tak ho očištěný a nakrájený přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.