Karbanátky zeleninové

Karbanátky zeleninové

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Zelenina příprava

  • 1 g celého kmínu
  • 0,5 g celá bílá hořčice
  • 60 g oleje
  • 90 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 130 g kapusty
  • 40 g mrkve
  • 2 g Mahá koření
  • 60 g nakládaných sekaných rajčat
  • 1 g cukru
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka majoránky
  • chilli
  • kurkuma
  • sůl
  • 40 g mraženého hrášku

Bešamel s jáhlami

  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 60 g jáhel
  • 60 g Hrašky na zahušťování
  • 2 g soli

Dohotovení

  • rozdrcené kukuřičné lupínky
  • tuk na pečení

Instrukce
 

Zelenina restovaná

  • Kapustu očistíme, spaříme a nakrájíme na kostičky spolu s mrkví.
  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, kapustu, mrkev, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme nakrájená rajčata, cukr a orestujeme.
  • Přidáme chilli, kurkumu, pepř, muškátový oříšek, majoránku a krátce orestujeme.
  • Nakonec přidáme mražený hrášek a necháme ho rozpustit.

Bešamel s jáhlami

  • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme. Tím docílíme lahodné chuti jáhel. Pak jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a v osolené vodě vaříme jáhly zvolna 10 minut, až jsou poloměkké.
  • Pak do jáhel přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Za stálého míchání přivedeme jáhly s Hraškou k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až jsou jáhly měkké a Hraška je uvařená.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se bešamel nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Dohotovení

  • Smícháme zeleninu a bešamel.
  • Z těsta vytvarujeme karbanátky, namočíme je do rozdrcených kukuřičných lupínků a klademe na vymazaný plech.
  • Je-li hmota na karbanátky řídká, přidáme instantní kukuřičnou mouku (nebo strouhanku).
  • Je-li hmota příliš hustá a špatně se tvaruje, přidáme vývar.
  • Pečeme při teplotě 180 °C 5 minut a dalších 10 minut při 160 °C.
  • Po upečení karbanátky potřeme tukem.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  10 Hořčice. 
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Karbanátky, Mahá koření, Pečené, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru