Zapečené těstoviny se zeleninou

Ing. Eliška Škvařilová
Recept na zapečené těstoviny se zeleninou je skvělou volbou pro všechny milovníky zdravé a chutné kuchyně. Kombinace těstovin, různorodé zeleniny a lahodného hraškového bešamelu vytváří harmonický celek, který vás příjemně zasytí a potěší vaše chuťové buňky. Tento pokrm je navíc snadno připravitelný a díky možnosti obměny zeleniny vždy přináší nové chuťové zážitky. Vychutnejte si tento výživný a barevný zapečený pokrm, který se hodí jak na oběd, tak na večeři.
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Těstoviny

  • 320 g těstovin
  • voda
  • 8 g soli

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelenina

  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 2 g cukru
  • 70 g očištěné mrkve
  • 450 g hlávkového zelí
  • 60 g rajčat
  • 1 g soli
  • 1 špetka oregana
  • 40 g mraženého hrášku Můžeme nahradit smetanou.

Dohotovení

  • 120 g sýra Můžeme použít tofu.
  • petrželová nať

Instrukce
 

Těstoviny

  • Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme doměkka.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
  • Přidáme hrášek a necháme ho rozmrazit.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Nastrouháme sýr.
  • Zeleninu, těstoviny, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:  1 Lepek, 7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Těstoviny, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru