Oblíbenou součástí našeho jídelníčku jsou pomazánky.
Základ na pomazánku nemusí vždy tvořit jen máslo, tvaroh, majonéza či pomazánkové máslo. Pomazánky připravené z hraškového základu – másla jsou velmi chutné a výživné. Připravíme je jednoduše tak, že Hrašku uvaříme s vodou, necháme vychladnout a následně pěkně vyšleháme. Podrobný recept najdete zde.
Podle druhu pomazánky přimícháme další ingredience a pomazánka je hotová. Vždy je však nutné Hrašku důkladně provařit alespoň 20 minut, její chuť je pak lahodná, není cítit po hrachu a je i dobře stravitelná. Základ na pomazánku uvařený z Hrašky je příjemná změna. Do jídelníčku dostaneme luštěninu a nikdo ani nepozná, že pomazánka je připravena z hrachu. Takové pomazánky jsou nejen zdravé, ale šetří i náš rozpočet. Inspiraci pro velké množství variant pomazánek získáte v receptech uvedených níže.
Ze 100 g Hrašky připravíme více jak půl kila pomazánkového základu. Čas přípravy pomazánky si zkrátíme tak, že si dopředu uvaříme hraškový základ a část základu použijeme na zahuštění polévky, omáčky či guláše a zbytek na přípravu pomazánky či dresingu.
Kulajda
Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné
Koprová polévka
Polévka česnekový krém
Pórková polévka
Kedlubnová polévka kedlubňačka
Chřestová polévka
Hrstková polévka
Polévka z jarních bylinek
Polévka hráškový krém
Česnečka s Mahá kořením
Selská hrachová polévka se zeleninou
Mrkvový krém
Fazolová polévka na kyselo
Čočková polévka
Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Šoulet s cibulkou a sójovým párkem
Pučálka
Čočkový guláš
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Čočka na kyselo
Cizrna na paprice
Zeleninové muffiny -mini quiche
Lasagne bolognese
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Zapečená cuketa
Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem
Zapečené brambory s hráškem a sýrem
Květák po toskánsku
Plněné kedlubny Cerií
Kedlubny plněné bešamelem z Hrašky s žampiony
Kedlubnové lasagne s Cerií
Chřestový nákyp
Kopřivový (špenátový) nákyp
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Zapečené jáhly se špenátem
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Francouzské brambory
Celerový nákyp
Gratinované – Zapečené brambory s cuketou
Halušky se zelím a brynzou
Plněná paprika
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Lečo s Cerií (tofu)
Cuketový guláš
Zapečená cuketa
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Kedlubnové zelí
Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou
Šuang-si z Cerie se žampiony a kapií
Bylinkový bulgur s Cerií
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Obalovaná bedle v Hrašce
Zeleninový karbanátek z Cerie
Žampiónové placičky
Řízečky z Cerie
Holandský řízek z Cerie a sýru
Obalovaný špíz
Květákové placičky
Obalovaný kedluben v Hrašce
Obalovaná kopřiva v Hrašce
Obalovaný chřest v Hrašce
Zeleninové placičky s bylinkami
Obalovaný sýr v těstíčku z Hrašky
Smažené celerové a Mrkvové hranolky
Bramboráčky s kysaným zelím a Hraškou
Bramboráčky s Hraškou
Obalované brambory
Cukeťáky
Hrašenky
Čokoládové koule či kuličky s banánem
Vanilkový krém s bezinkovou šťávou
Bublanina plná ovoce
Banánová pomazánka
Nutela z Hrašky Vanilka
Rajčatová omáčka s kuličkami z Cerie
Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce
Česnekový dresing
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Boloňské špagety s Cerií
Znojemský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou.
Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou
Svíčková omáčka
Guláš z hlívy ústřičné
Čočkový guláš
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Křenová omáčka
Bramborový salát s kysaným zelím a plátkem Cerie.
Majonéza z Hrašky
Wellness salát
Bramborový salát s nevšední majonézou z Hrašky
Houbová pomazánka
Pomazánka s bylinkami
Česnekový dresing
Lečo pomazánka
Pomazánka s medvědím česnekem
Koprový dresing
Majonéza z Hrašky
Hraškové máslo -Základ na pomazánky
Žampionová pomazánka
Tvarůžková pomazánka
Nivová pomazánka
Drožďová pomazánka
Pomazánka z vařené červené řepy
Pomazánka ze syrové červené řepy
Pomazánka z dušeného celeru a mrkve
Mrkvová pomazánka s celerem
Pomazánka s jarní cibulkou
Letní osvěžující nápoj s Mahá kořením
Cibulový čaj s tymiánem a Mahá kořením
Mahá čaj se zázvorem
Ovocný koktejl
Mahá čaj
Šťavnaté plátky z Cerie
Houbová pomazánka
Pomazánka s bylinkami
Česnekový dresing
Lečo pomazánka
Pomazánka s medvědím česnekem
Koprový dresing
Majonéza z Hrašky
Hraškové máslo -Základ na pomazánky
Žampionová pomazánka
Tvarůžková pomazánka
Nivová pomazánka
Drožďová pomazánka
Pomazánka z vařené červené řepy
Pomazánka ze syrové červené řepy
Pomazánka z dušeného celeru a mrkve
Mrkvová pomazánka s celerem
Pomazánka s jarní cibulkou
Pórková pomazánka
Česneková pomazánka
Křenová pomazánka
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.